Усещането да бъдеш "Човекът на стола"

Усещането да бъдеш "Човекът на стола"

Пациентското преживяване през призмата на 5те сетива

Колко често ви се е случвало да се дразните, когато някои ваши пациенти се държат в клиниката ви, сякаш света се върти около тях. Е, имаме новина за вас - в действителност пациентите са център на света...или поне нa вашия свят. Пациентите са сърцето на всяка процъфтяваща дентална практика и колкото по-бързо осъзнаем този факт и започнем да работим върху подобряването на пациентското преживяване и удовлетворение, толкова по-успешни ще бъдем.

Срещата с “човекът на стола” е много повече от поредния записан час в графика ни за деня. Пациентът е нашата най-ефективна реклама (разбира се, в случай, че е доволен), нашият най-важен критик и нашият най-значим акционер и инвеститор. Пациентите са смисълът на нашия бизнес и единствения начин да ги спечелим в дългосрочен план е да им покажем, че истински ни е грижа за тях, интересуваме се от тяхната личност, и оценяваме високо доверието, което ни гласуват.

Важно е да сме наясно, че пациентите по никакъв начин не биха могли да оценят коректно нашите клинични умения. Веднъж щом прекрачат прага на клиниката, те ще съдят за нашата компетентност по всичко, което виждат, чуват и усещат. Основна част от впечатлението на пациентите всъщност е по-скоро емоция, както на съзнателно, така и на подсъзнателно ниво.

За да превърнем “човекът на стола” в наш лоялен пациент за години напред, е необходимо да анализираме всеки детайл от преживяването му и да погалим всичките му 5 сетива. Така ще направим представянето ни запомнящо се и ще се отличим от практиката, находяща се на съседната пряка.

Зрение - какво вижда пациента?

Усмивката на служителите на фронт офис, подредбата на пространството, осветлението, цветовете и униформите на екипа ви, дори визията на дигиталния личен картон в Dental CLoud Pro, който пациентите могат да попълнят при първото си посещение - всички те ще повлияят на възприятията на вашите пациенти. Уверете се, че те събуждат емоциите, които искате да им предадете, когато прекрачат прага на вашата практиката.

Слух - какво чува пациента?

Коя е любимата дума на всеки човек? Думата, чието звучене никога няма да ни омръзне? Да, това е нашето име. Използвайте всяка възможност да се обръщате към вашите пациенти по име. Така по-бързо ще скъсите дистанцията и ще започнете да градите доверие, защото пациентите ще се почувстват по-сигурни и на място. Бихте могли да засилите неимоверно ефекта на този трик ако не само вие, но и целият ви екип се обръща към тях поименно - от служителят на фронт офис до асистентка, която настанява пациента в кабинета.Този синхрон би могъл лесно да бъде постигнат, ако в дигиталното досие на вашите пациенти в Dental CLoud Pro запазвате тяхна профилна снимка.

Фонова музика, която звучи в клиниката, също е от голямо значение. Музиката има свойството да предразполага, успокоява и да създава силни емоционални котви. Използвайте това в своя полза!

Обоняние - какво ухание усеща пациента?

Миризмата на зъболекар е един от най-ярките и същевременно най-неприятните спомени на пациентите с фобия от зъболекар. За да не асоциират вашите пациенти практиката ви с негативни спомени от миналото, спрете да използвате хлорфенол и го заместете с по-съвременни средства.

Осезание - до какво се докосва пациента и какво докосване усеща той?

От здрависването със зъболекаря в началото на визитата до поставянето на упойка и аспирирането по време на лечението - всяко едно от тези усещания ще повлияе на цялостното впечатление от вашата работа. Оценката на пациента за вас като професионалист зависи до голяма степен от бързината, с която работите, степента на болезненост на процедурата и начина, по който му представите ситуацията и това, което предстои като лечение.

Вкус - какви вкусове усеща пациента?

Макар денталния свят да е далеч от кулинарната индустрия и вкусовите рецептори да не са водещи, все пак те са неразделна част от цялостното впечатление на пациента. От чашата кафе или минерална вода в чакалнята до вкуса на топикалната упойка - постарайте се вкусовете да бъдат приятни или поне ненатрапчиви. За предпочитане са свежият ментов вкус, както и сладкият плодов вкус, които събуждат приятни асоциации у пациентите.

Споделете