Денталната практика по време на пандемия. Практически съвети

Денталната практика по време на пандемия. Практически съвети

Нашият фокус определя нашата реалност, а страхът никога не е бил добър съветник.

Има начин да се справим успешно със създалата се ситуацията и дори да излезем от нея по-силни. Вместо да се втренчваме в проблемите и да се отдаваме на отчаяние, нашата задача като мениджъри е да поемем нещата в свои ръце и да потърсим решения. Нужно е да анализираме ситуацията трезво и да се фокусираме върху нещата, които реално зависят от нас.

Едва когато направим своя план за действие по време на Covid 19, ние ще се отърсим от усещането за несигурност и ще поведем екипа в правилната посока. А в екстремна ситуация като тази на пандемия и икономическа нестабилност вашите пациенти, вашият екип и вашият бизнес повече от всякога имат нужда от силен и стабилен лидер като вас.

За да премине вашата практика успешно през периода на криза, фокусирайте усилията си в няколко важни стъпки:


1) Оценете правилно ситуацията


Заради естеството на своята работа стоматолозите са една от най-уязвимите групи здравни специалисти по време на връхлетялата ни пандемия. Зъболекарите работят в пряка близост до устата и гърлото на пациентите, които лекуват, и използват оборудване, което разпръсква във въздуха капчици вода и разтвори, които са били в пряк контакт с устната кухина на пациента. Дори при използване на защитно облекло и прилагайки най-добрите практики за дезинфекция и стерилизация, рисковете за всички от екипа и за вашите пациенти са налице.
За това е разбираемо решението на широк кръг от практики да преустановят временно работа или да преминат на различен режим на работа с много по-малко пациенти на ден и акцент върху неотложното лечение. Каквото и решение да сте взели за своята практика, важното е то да е информирано и аргументирано. С други думи трябва да знаете точно и ясно защо сте направили този избор.
В момента, в който вземете решение как точно да процедирате, следващата важна стъпка е да комуникирате вашия план за действие и правила за работа на своя екип и пациенти. Правилата са от изключителна важност във времена на висока несигурност. Колкото и да не ви се вярва хората обичат правилата. Те ни дават насока и чувство на стабилност.

Изработването на спрециални правила за работа ще има позитивен ефект в няколко посоки:

  • всеки от екипа ще има точен протокол на работа и ще знае ясно какво се очаква от него
  • ще покажете загриженост за здравето на екипа и ще им покажете, че могат да разчитат на вас, защото сте взели всички необходими мерки
  • когато повишите усещането им на сигурност, решението ви да работите или не ще бъде подкрепено от абсолютно всички ваши служители.

Така вие ще имате по-мотивиран и по-лоялен екип зад гърба си, не само в тази кризисна ситуация, но и години напред.


2) Направете краткосрочен план за действие


Краткосрочният ви план за действие трябва да включва стратегията ви за следващите няколко месеца. Как да го структурирате?

Направете списък на всички важни неща, които вие и вашия екип можете да направите, за да се справите с моментната ситуация. Непременно включете всички дейности, които е възможно да свършите дистанционно. Помислете и за задачите, които винаги сте отлагали. Включете и екипа в процеса на брейнсторминг - така освен, че ще повишите тяхната ангажираност, вие самите ще се усетите подкрепен и по-мотивиран за действие.

Когато направите списък с всички идеи, оценете ги според тяхната важност и спешност.
За да определите най-точно важността на дадената задача, оценете от 1 до 5 влиянието, което нейното изпълнение ще има върху финансовия резултат на клиниката и върху ефективната организация на работния процес.
Спешността е другият фактор, който да вземете предвид. Помислете какъв ще е резултатът ако изпълните задачата сега или след 2 месец. Ако няма кой знае каква разлика за вашия бизнес, значи тя не е с висока спешност.
Имайки предвид тези 2 фактора, номерирайте списъка и започнете изпълнението на плана си стъпка по стъпка.

Пример за важни и спешни задачи в краткосрочен план може да бъде финансова справка за наличните парични ресурси във фирмата и калкулацията на неотложните разходи (наем, кредити, заплати на екип и тн.). Ако видите, че е възможно да се затрудните с плащането на някои от разходите, не изпадайте в отчаяние, а уговорете среща със съответния доставчик, лаборатория или дори банката. Поговорете открито и намерете компромисно решение на ситуацията. Всеки проблем има решение, стига да го търсим достатъчно упорито. Изготвяне на протоколи за работа по време на Covid 19 и създаването на анкета и информирано съгласие за пациентите, които ще се наложи да лекувате, са други примери за неотложни задачи в краткосрочен план.


3) Помислете в дългосрочен план


Както всички знаем, една от основните задачи на всеки мениджър е да създава визия и да дава посока на действие на своя бизнес в дългосрочен план. Извънредната ситуация, в която се намираме, ще ви кара все по-често да мислите от гледна точка на мениджър, на собственик на бизнес, на лидер на екип, оставяйки зад гърба си така присъщата за вас роля на зъболекар. Сега е моментът и вие да създадете своя план за действие от момента, когато карантината остане зад гърба ни.

Връщането на пациентите в орбитата на вашата практика трябва да е приоритет номер 1.
Този процес на връщане ще бъде значително по-кратък и по-лесен, ако изобщо не сте прекъсвали комуникацията си с тях дори по време на кризата. Какво ще рече това?

Важно е по време на извънредното положение да не изчезнете тотално от хоризонта, прекъсвайки всякакъв контакт с пациентите по мейл, телефон или в социалните мрежи. Разбира се от изключително значение е внимателният подбор на послания. Фокусирайте се най-вече върху бранда и върху вашия имидж. Големите намаления и изгодни предложения в момент, когато хората са изпаднали в тиха паника и страх от настоящите събития, са меко казано неуместни.

Фокусът ви трябва да бъде върху позициониране на бранда в съзнанието на хората. Бъдете информативни, покажете загриженост със съвети, бъдете отговорни, използвайте дори умерен хумор. Вие вече сте авторитет в очите на своите пациенти. Подсилете това чувство и покажете загриженост и разбиране.

Прегледайте сайта си. Обновете съдържанието му. Ако пък нямате сайт какъв по-удобен момент от този да отделите време за неговото създаване.

Прегледайте досиетата на всичките ви пациенти и се уверете, че няма да пропуснете да ги извикате на профилактичен преглед или професионално почистване на зъбен камък щом нещата се нормализират. Ако вече използвате Dental Cloud Pro, тази задача ще ви отнеме не повече от няколко часа, а значението й от гледна точка на финансовата стабилност на практиката ви ще бъде изключително.


Дигитализацията и автоматизацията на максимален обем от работата е друга много важна стъпка за бъдещето на вашата практика не само по време на криза . Именно в тази насока можете да прочетете още съвети за ползотворно използване на времето в изолация в следващите ни статии, част от рубриката “Практика под карантина”.


Не забравяйте - пpи вcякa възмoжнocт пecимиcтът виждa тpyднocт. Оптимиcтът виждa възмoжнocттa във вcякa тpyднocт! Бъдете оптимисти! Бъдете здрави!

Споделете